Konference: Hierarki eller Kærlighed - udvikling af organisationer i forandringer

cookies
Dags dato: 27. juni 2016
   

Hjem / Forside af elkan.dk Forum om sprog og kommunikation på elkan.dk Nyhedsbrev fra elkan.dk - gratis og nemt Kontakt elkan.dk - skriv eller ring Info om elkan.dk - mål, baggrund og idé Udskriv og print siden Hjæælp! - hjælp til elkan.dk Søg på elkan.dk
     

Elkans blog

US / ENG. info !

Spindoktor

Ordet spindoktor er hentet direkte fra det engelsk-amerikanske: spin doctor. 

Spin som i snurre eller spinde

"Spin" refererer til at snurre, hvirvle, dreje - måske fordreje - og spinde. Spindoktoren er den der skaber røre eller man kan sige skaber et spind eller netværk for at styre informationen i massemedierne og mellem parterne - måske burde ordet skrives spinddoktor på dansk, hvis man skulle lave en mere tilgængelig udlægning, som ikke er så mystisk. 

Spinddoktoren er en rådgiver der skal skabe og styre et spind af historier og begivenheder omkring en person - oftest en politiker. 

Ny vin på gamle flasker

Spinddoktoren er kommet ind i danskernes bevidsthed i forbindelse med politisk rådgivning. Egentlig er det gammel vin på nye flasker, da der længe har været medierådgivere i de politiske rækker. Et mildt eksempel er de såkaldte ghostwritere /spøgelsesskribenter, der skriver artikler, taler og debatindlæg for politikerne. Dvs. at det ofte ikke er den enkelte politiker selv, der skriver et indlæg eller svarer på journalisternes spørgsmål, men oftere en medierådgiver der svarer journalisten på om: "ministeren kunne tænke sig at have udtalt...". Det kan lade sig gøre fordi partiernes politiske retningslinjer i høj grad er fastlagt og gennemtænkt længe inden, journalisten finder på at ringe til ministeriet. Fænomenet er kendt helt tilbage fra de første kongers tid, hvor en person klædt ud som landets konge, talte på kongens vegne. Det skabte nærhed mellem befolkningen og folkestyret.

Spindoktoren træder til

Spinddoktorens opgave er bl.a. at træde til i kriser, i kampagner og skabe og styre historier i medierne. Spinddoktoren skal derfor kende medierne og deres måder at virke på. Det samme gælder det at tale til forsamlinger og andre situationer, hvor politikeren skal træde frem i offentligheden. Spinddoktoren skal skabe helhed og overblik - styre kommunikationen, hvad der er sagt hvor og hvorfor, og hvad der skal siges næste gang og hvordan. Hertil er spinddoktoren ofte nært knyttet til den enkelte politiker og således meget tæt på de politiske beslutninger.

Dybden af spindokteri

Det er forkert at tro at spinddoktoren er med til at beslutte hvilket slips eller sko politikeren skal have på. Det ville ganske enkelt være spild af tid og kræfter og en grov underkendelse af den enkelte politiker - der er ikke tale om en dukkefører, men en medinstruktør.

Spinddoktorens arbejde foregår på et langt mere overordnet plan og arbejdet afhænger i høj grad af, hvor meget den enkelte politiker ønsker, at andre blander sig i hvad og hvordan, det politiske arbejde skal pakkes ind i for, at befolkningen forstår hvad der sker bag de politiske facader - fysisk som mentalt. Der er derfor i høj grad tale om et formidlende arbejde, frem for et manipulerende arbejde. Hvis man i den grad kunne manipulere med folk, som medierne har givet udtryk for op til folketingsvalget her i 2001, at spinddoktorerne kan, så var det nok ikke politik, som spinddoktorer satsede på, men det private erhvervsliv og en ny slags Pokémon, de satte sig for at udtænke.

Læs mere?

Vil du læse mere kan du få et indtryk af spinddoktorens politiske arbejde i bogen Nyrup af Qvortrup og Lunde (Forlaget Aschehoug) og i bogen Spindoktor af Kjøller (Forlaget Aschehoug). Senest har Billy Adamsen udgivet bogen Spindoktor (2005) om sin tid som spindoktor for Poul Nyrup Rasmussen.


af Mikael Elkan
(Cand.mag. i dansk og kommunikation)


Nyhedsbrev

Arkiv for nyhedsbrev
Send din nyhed


 

 
 
 

Seneste indlæg i forummet
Spørgehjørnet : Synonym til "Ydmyg"
Generelt - uden for emne : Unyttig viden
Nyheder : danskordbogen.dk - kig med
Beskeder til og fra administrator : Elkan.dk omlægges og ombygges
Spørgehjørnet : danske bynavne med -rød
Spørgehjørnet : Den korrekte betegnelse for, når et navn gentages
Spørgehjørnet : Den korrekte betegnelse for, når et navn gentages
Spørgehjørnet : Hvilket verb bruges ifm. stilling?
Spørgehjørnet : Hvilket verb bruges ifm. stilling?
Spørgehjørnet : Islam

  Anmeld fejl - elkan.dk bliver løbende rettet og opdateret

 

Andre sider af ELKAN

» MU-samtaler.dk
» Mødetræning.dk
» EnterpriseSocialNetwork.dk
» Storyweb.dk

ELKAN henviser til...

»Start-base.dk - for iværksættere
» Organisationskonsulent.dk - konsulentydelser og rÃ¥dgivning


 
ELKAN v. / Mikael Elkan
t. +45 23 96 10 30
Kontakt
 
  | Forum | Kontakt | Hjælp | Info | Webmaster | UK/US | Ophavsret, henvisning og kopiering © Elkan 2001 +